Дезінфекція пластикових резервуарів і металевих цистерн
Для дезінфекції резервуарів і цистерн з відносно гладкими поверхнями, застосовується два способи обробки озоном:
1. Можна стерилізувати резервуари за допомогою мийки або повного їх наповнення насиченою озоном водою. Застосовуючи озонову воду проводиться механічне очищення і дезинфекція одночасно. Така технологія крім озонатора води, потрібно також додаткове обладнання для попереднього насичення води цим газом.
2. Якщо цистерна вже пройшла мийку і не має механічних забруднень, є рішення простіше.У незаповнений резервур просто устанавляваетсяозонатор повітря, який насичує ємність газоподібним озоном і виконується дезінфекція. Наприклад, якщо на підприємстві вже є станція мийки ємностей, то в багатьох випадках вигідніше не доповнювати її обладнанням для насичення миючої води озоном, а вже після миття просто розміщувати озонатор всередині резервуара для обробки газом. Даний метод найдешевший, так як потрібно тільки наявність генератора О3, ніяких додаткових пристосувань або устаткування не потрібно. Якщо резервуар має механічні забруднення, його також можна обробляти О3. Але єффектівность такої стерилізації буде менше, ніж у чистої митої бочки, так як озоновий газ може проникати на глибину кількох міліметрів. Але якщо шар бруду більше, то відповідно дезінфекція в таких місцях буде неповною. І після заповнення рідиною резервуари, що знаходяться в глибині шару бруду мікроорганізми можуть поширитися на вміст бочки.
Дезінфекція дерев’яних бочок озоном
Виноробні заводи в розвинених країнах активно застосовують стерилізацію дерев’яних бочок озоном. Особливо активно ця технологія розвивається в США. Важливо розуміти, що стерилізація бочки для вина – це те ж саме, що стерилізація стовбура дерева. Стінки бочок не мають гладкої поверхні, вона більше схожа на губку, пори якої мають глибину до 4-5 мм.Озон проникає в найглибші пори і усуває мікроби, грибок плісняви та інші мікроорганізми, забезпечуючи ефективну дезінфекцію бочок. Ця концепція боротьби з мікробами особливо важлива, коли озонування використовується для обробки бочок з високою популяцією мікробів, які можуть утворювати неприємні аромати або викликати псування вина.
Багато винзаводи впровадили озон як частина практики миття бочок і їх дезінфекції. Стандартна процедура промивання бочки включає мийку високим тиском, промивку гарячою водою з наступною дезінфекцією бочок озонованою водою. О3 генеріруается в озонаторах води зі звичайного повітря, точніше кисню О2, який міститься в атмосфері. Концентрація застосованого О3, а також час контактної реакції в бочках залежить від кількості і характеру забруднювача. Більша кількість мікробів в забруднених бочках вимагає більш тривалої стерилізації, але для обробки чутливих матеріалів можуть знадобитися менші дози. Зазвичай концентрація озону 2,5 проміле протягом двох хвилин на бочках із здоровішою мікрофлорою, після змиву гарячою водою, є достатнім. Якщо бочка сильно забруднена, може знадобитися п’ятихвилинна обробка.
Досвід застосування озонатора від Валентина Миколайовича. Я займаюся продажем пластикових б / у бочок і цистерн для зберігання харчових і промислових рідин. Бочки мені привозять люди в більшості випадків не миті, в яких зберігається неприємний запах і природно немає стерильності. З ємностями для нехарчових рідин простіше, ми їх гарненько вимити, а залишковий запах і стерильність в даному сегменті великого значення не має. З харчовими ємностями все складніше, наприклад, бочки для зберігання маринованих продуктів. Як їх не мій, все одно залишається запах і т.д.
А використання хімії для дезінфекції тари багатьох не влаштовує, оскільки вона може згубно позначитися на зберігаються продукті. Ми спробували виконувати дезінфекцію ємностей за допомогою озонатора. Результат виявився відмінним. Після ретельного миття та усунення всіх видимих забруднень ми встановлюємо озонатор в пластикові ємності, залишаємо на 5-20 хвилин, в залежності від обсягу, і все. Наші замовники, після обробки озоном, неодноразово возили ємності в лабораторії – результат їх влаштовує.
Наші дилери у Грузії: