Використання озону в виробництві продуктів харчування використовується в аграрному секторі кілька десятиліть. У виробництві птиці озонування активно застосовується і заслужило репутацію ефективного засобу дезінфекції і не тільки. Озонатори генерують газоподібний озон (О3) з кисню (О2), який міститься в атмосферному повітрі. Озонатор, перебуваючи в приміщенні, поширює озон по всій його площі, при цьому він проникає в усі важкодоступні місця, щілини і т.д. Відповідно дезінфікуються не окремі ділянки курника, бійні або складу, а всі поверхні, навіть недоступні. О3 також розщеплює шкідливі газоподібні сполуки і аміак, які містяться в продуктах птахівництва, це покращує стан повітря в пташниках і сприяє кращому росту курей, перепелів, качок та іншої птиці. Практика також показує, що при наявності системи озонування птах краще використовують корм, більш здорова і рідше хворіє. Тому при виробництві курей та іншої птиці потрібно менше вакцин і лікарських засобів, що означає більш здорову продукцію для споживача і економічну вигоду для виробників продукції.
В Україні дана технологія вже застосовується на багатьох передових підприємствах, які впроваджують сучасні технології та зарубіжний досвід. Але на більшості середніх і малих підприємств ще не застосовують технологію озонування, користуються застарілими методами. Впровадження технології озонування при використанні обладнання іозонаторів Українського виробництва OZON-PROM®, в більшості випадків окупається за період до одного року. Терміни окупності імпортних систем озонування, природно в рази більше.
Одна з причин відставання України від західних країн в темпах впровадження технології обробки озоном в тому, що виробники і дистриб’ютори хімічних засобів, не зацікавлені у впровадженні озону, тому що підприємства, які встановили систему озонування, зменшують закупівлі хімічних засобів в рази … А предприяти вже використовують озонування і побачили його переваги у вигляді поліпшення якості продукції та економічну вигоду, зі зрозумілих причин, не поспішають повідомляти про це конкурентам.
Озонатори повітря використовується в птахівництві, насичуючи приміщення газоподібним озоном для дезінфекції повітря, обладнання в цеху, стін пташників, курників і всіх інших предметів від шкідливих речовин, бактерій, вірусів, грибка.
Ще одне застосування озонаторів – вони дозволяють знезаражувати воду і покращує ступінь її очищення від фенолів, миш’яку і большенства інших шкідливих домішок. Якісна питна вода для птиці – важлива дієтична вимога. При нормальних умовах птиці споживають приблизно вдвічі більше води, ніж кількість їжі в ваговій основі.
Переваги озону в птахівництві:
- Зменшується використання вакцин і ліків
- Озон знижує патогенні мікроорганізми і запобігає розвитку резистентності до збудника
- Озон допомагає прискорити набір ваги птахами
- Озон покращує обмін речовин в організмі птахів і збільшує вихід яєць
- Озон сприяє збільшенню розчиненого кисню у воді, що допомагає птахам правильно розподіляти тепло в організмі
- Озон окисляє аміачні гази, метан і вуглекислий газ, створюючи здорові умови для птахів і персоналу.
- Озон є більш ефективним, ніж формальдегід в дезінфекції сараїв птиці, і не вимагає періоду спокою, в якому навіси повинні залишатися евакуйованими. Відразу після дезінфекції озоном в високих концентраціях сарай провітрюється і може безпечно заселятися птахами і персоналом. На відміну від формальдегіду, озону неканцерогенних.
- У курей, що містяться в озоноване умовах, спостерігається збільшення кількості відкладених яєць і сильніша консистенція шкаралупи яєць через зниження патогенних захворювань і запобігання токсичному нагромадженню дезінфікуючих хімікатів. Озон використовується для дезінфекції кімнат і камер інкубації, замість хімікатів, які викликають токсичне накопичення на поверхнях яєчної шкаралупи і послаблюють імунну систему птахів.
- Тести на E. coli, L.Pneuniophila, Stapharaeus, MRSA, Shigella sp і Salmonella arizonae показують, що озоновий газ високо антибактеріальним агентом, з більш ніж 90% коефіцієнта вбивання через 40 хвилин, 99,9% швидкості вбивства через 60 хвилин і 100 % коефіцієнт вбивства з 2:00.
- Озоновані води показали, що миттєво вбивають більше 5 срібних одиниць клітини Salmonella typhirium і Escherichia coli, а також 4,5 одиниці палички Candida albicans і Zygosaccraomyces bailli.
- Озонована вода ефективна як дезінфікуючий засіб для тушок птиці та холодної води, зі швидкістю вбивство мікроорганізмів, вимитих з тушок, і збільшенням пропускання світла очищеної оброблюваної води.
- Використання озонованою води для промивання туш не призводить до значних втрат кольору або запаху.
- Використання озону при зберіганні птиці в холодильному приміщенні має виражений вплив на флору, викликаючи погіршення стану, а отже, продовжує термін експлуатації птиці в холодильному сховищі.
- Дослідження показують, що штами Staphylococcus Aureus стали стійкими до нормального дезінфекції хлором, але відсутня стійкість до озону.
Переваги обробка озоном води для пиття птиці:
• Зниження хвороб через мікробів у воді.
• Прискорене збільшення ваги.
• Покращення обміну речовин.
• Покращення виведення шару.
• Чи не формується стійкість до патогенів (як це спостерігається з хлором).
• Зростає рівень розчиненого кисню.
• Покращення стійкості тварин до тепла.
Наші дилери у Грузії: