Застосування озонаторів дозволяє значно збільшити терміни зберігання овочів, фруктів і інших продуктів харчування.
Озон чудове протимікробний засіб для використання в харчовій промисловості. Озон здатний продовжити терміни зберігання овочів і фруктів, знищити патогенні мікроорганізми, кількість зіпсованих продуктів харчування суттєво скорочується і це вигідно. Самі по собі озонатори окупаються швидко, при цьому їх не потрібно нічим заправляти, (О3) виробляється із звичайного повітря, точніше кисню, який міститься в повітрі (О2). Ця технологія стала прекрасною альтернативою застосування хімічних препаратів для збільшення термінів зберігання овочів і фруктів. При цьому озон є по справжньому ЕКО методом обробки, так як озон (О3) після обробки продукції, повністю розпадається на звичайний кисень (О2) і не залишає токсичних речовин на поверхнях.
У розвинених країнах технологія озонування застосовується вже кілька десятиліть, особливо цей метод розвинений в Японії.В Україні дана технологія вже застосовується на підприємствах, які впроваджують сучасні технології та зарубіжний досвід. Впровадження технології озонування при використанні
озонаторів Українського виробництва OZON-PROM®, в більшості випадків окупається за період до одного року. Терміни окупності імпортних систем озонування, природно в рази більше.
Одна з причин відставання України від західних країн в темпах впровадження технології обробки озоном в тому, що виробники і дистриб’ютори хімічних засобів, не зацікавлені у впровадженні озону, тому що підприємства, набуваючи озонатори, зменшують закупівлі хімічних засобів в рази … А предприяти вже використовують озонування та побачили його переваги у вигляді поліпшення якості продукції та економічну вигоду, зі зрозумілих причин, не поспішають повідомляти про це конкурентам.
Переваги використання озону для зберігання охолоджених продуктів:
- Продовжити термін зберігання продукції в сховищах.
- Мікробіологічний контроль в повітрі: навіть невелика концентрація озону (& lt; 3 ppm) гальмувати мікробіологічний зростання в повітрі.
- Підтримка стерильності поверхонь в приміщенні: пригнічується мікробіологічний зростання патогенів на поверхні виробів, контейнерів та стін.
- Придушеннязростання грибка цвілі в сховищах і морозильних камерах.
- Контроль запаху: обробка приміщення озоном знищує будь-які запахи і запобігає їх появу. Що знаходиться поруч один з одним продовольство не обмінюється запахами.
- Видалення етилену.
Методи застосування озону:
- Газоподібний озон може поширюватися по сховищу в низьких концентраціях.
- Невеликі концентрації озону можна використовувати в контейнерах, щоб продовжити термін зберігання продуктів при доставці.
- Озон використовується в холодильних камерах для зберігання м’яса для придушення мікробіологічного росту і збільшення терміну зберігання.
- Озон розчиняють у воді для миття фруктів і овочів, щоб позбутися від цвілі і бактерій одночасно з процесом механічного чищення від пилу, бруду і т.д.
- Вода з розчиненим озоном використовується для миття м’яса і птиці, щоб видалити бактерії і продовжити термін зберігання в холодильнику.
- Лід з озонової води використовується для упаковки свіжої риби і морепродуктів для збереження свіжого вигляду і збільшення терміну зберігання.
Безпека людини
Перебувати в приміщенні в період, коли озонатор включений людям і тваринам категорично заборонено!
Концентрації
Різні продукти, вимагають різних концентрацій озону для ефективного збереження.
Этилен
Багато фруктів і овочів виділяють етилен, цей газ прискорює процес дозрівання. Озон швидко окисляє його.
Контакт
Для кращого зберігання продуктів, озон повинен мати вільний доступ до продукту і безпосередньо з ним контактувати. Рекомендується при завантаженні продукції розташовувати її таким чином, щоб між ящиками або інший тарою була можливість циркуляції повітря. Що із застосуванням озону, що і без нього, якщо продукт буде сильно полотно розташований або лежати глибоким шаром, він не буде провітрюватися. Погана вентиляція і проветриваемость в принципі негативно впливає на терміни зберігання овочів і фруктів.
Цвіль
Високий рівень вологості робить грибок плісняви більш сприйнятливими до озону. Усунення плісняви і суперечка за допомогою озону найкраще проводити в місцях з відносно підвищеної вологості. Це актуально, якщо, наприклад, продукт прийшов уже з цвіллю на склад і його потрібно позбавити від грибка озоном. Тоді можна спочатку розмістити овочі або фрукти в більш вологому приміщення для обробки озоном. Якщо ж продукт спочатку зберігається на складах, в які виконується озонування, проблема цвілі в принципі не з’являється.
Озон в харчовій промисловості
Оскільки озон є екологічним і потужним дезинфікуючим засобом, його можна використовувати для контролю біологічного зростання патогенних мікроорганізмів в продуктах і на обладнанні, використовується в харчовій промисловості. Озон особливо підходить для харчової промисловості через його здатності знищувати мікроорганізми без додавання хімічних речовин в продукти.
Використання озону в світі
Дослідники випробували вплив озонованою води на різних фруктах і овочах. Тест проводили на моркві, капусті, салаті, яблуці, апельсині, винограді, китайському агрус, хурмі японської, редьці японської, огірках, шпинаті, квасолі, петрушці, дині, лопусі і картоплі. Воду, з концентрацією розчиненого в ній озону 0,5 – 5,0 мг / літр, використовували для обробки овочів і фруктів протягом тривалого періоду. У дослідженні встановлено, що очищення озонової водою продовжило термін зберігання всіх випробуваних продуктів.
Сховища з “контрольованою атмосферою” використовується в усьому світі для збереження свіжості продуктів і запобігання процесу дозрівання різних сортів фруктів і овочів. Озон був включений в контрольовані середовища для подальшого збільшення терміну зберігання випробуваної продукції.
Наші дилери у Грузії: