Вакуумна упаковка, перевірена десятиліттями технологія, дозволяє значно збільшити терміни зберігання продуктів. Доповнивши апарат вакуумної упаковки генератором озону (О3), можливо збільшити ще на 30-80% терміни зберігання риби, м’яса, овочів і т.д. Генератор озону, безпосередньо перед вакуумированием, насичує продукт знаходиться вже в упаковці ОР3. Завдяки цьому виконується стерилізація упаковки і продукції відразу перед вакуумуванням, бактерії та інші мікроорганізми знищуються. Збільшення термінів зберігання дозволяє мінімізувати відходи м’яса, риби, сиру, овочів та інших продуктів харчування.
Урядові органи, університети, виробники продуктів харчування і компанії з постачання упаковки впроваджують нові технології, які допоможуть продовжити термін зберігання продукції і скоротити кількість відходів. Озон був затверджений в США і класифікований як харчова добавка (US FDA 2001).
Досвід застосування озонатора від Миколи Валентиновича (г. Киев). Моя фірма займається поставками в Україну риби з Норвегії та інших країн. Кінцевим споживачам нашої продукції минадаємо рибу у вакуумній упаковці, оскільки це в рази збільшує терміни зберігання даної продукції. Але ми не стоїмо на місці, завдання збільшення термінів зберігання без втрати високої якості хвилює напевно всіх підприємців, які займаються продуктами харчування, м’ясом, овочами … Ми купили сучасні вакуумні пакувальники, які створюють оптимальні умови для зберігання, але найефективнішим способом стало використання озону при вакуумуванні.
Технологія достатня зрозуміла – у вакуумній машині відкачується повітря, потім подається озон і знову створюється вакуум і упаковка герметизується. Озон в перебігу декількох годин всередині упаковки розпадається, але при цьому патогенні мікроорганізми після такої обробки втрачають свою активність … Купивши дане устаткування від виробника в Києві, ми дуже швидко окупили витрати, тому ціна на апарати не здається високою.
Досвід застосування озонатора від Дмитра Олеговича. У мене приватний м’ясний цех під Києвом. Зараз все більше замовлень від магазинів приходить на ковбасні вироби саме у вакуумній упаковці. У такому вигляді продукція набагато довше зберігається, та й покупця таких товарів довіряють більше. Використовуючи вакуумні пакувальники ми домоглися терміну зберігання 2 тижні. Але деякі торговельні мережі в Україні ставлять завдання ще збільшити офіційний термін зберігання, при цьому без використання хімічних добавок. Я дав завдання своєму технологу знайти варіанти вирішення по «модернізації» вакуумної упаковки продуктів харчування. Єдиним екологічно чистим варіантом виявилося подавати озон в процесі вакуумування. Принцип такий – продукт лягає в упаковку, з упаковки максимально викачується повітря на вакуумний пакувальник. Після цього назад закачується озон, при цьому невеликий вакуум залишається, це дозволяє стерилізувати упаковку і сам продукт перед запаюванням. Так, озон всередині за кілька годин розпадеться на звичайний кисень, але при цьому отримана стерильність дозволяє зберегти ковбасні вироби на період до одного місяця.
Наші дилери у Грузії: