Холодильні системи

Холодильники і морозильні камери дезінфекція та усунення запахів

Цікавий факт, що Японія виступила світовим лідером в практиці застосування озонаторів в холодильних і морозильних камерах. У харчовій промисловості по всій Японії існує більше 500 складських холодильних комплексів, в яких використовують озон для дезінфекції. Також застосування озону значно збільшує терміни зберігання продукції. Також О3 використовують для дезінфекції приміщень, рефрижераторів, усунення неприємних запахів.

Досвід застосування озонаторів від Олега Валентиновича (м.Київ). У нас на підприємстві кілька великих промислових холодильників, кожен обсягом приблизно 200 м.куб, в них ми зберігаємо молочні продукти. Проблема з запахом в холодильних камерах була давно, ми проводили дезінфекцію хлором або аналогічними хімічними препаратами – це пристойні витрати, та й зберігати продукти харчування в тих місцях, де постійно проходить хімічна обробка не зовсім правильно. Проблему дезінфекції та знищення запаху в морозилці ми вирішили, купивши озонатор повітря.

Досвід застосування озонаторів від Єгора Андрійовича (м.Полтава). Я займаюся здачею в оренду складських приміщень в Полтаві і Полтавській області. Кілька років тому частину складів переобладнав, оснастив їх охолоджувачами для зберігання охолодженої або замороженої продукції. Проблема виявилася в тому, що орендарі невеликих холодильних камер часто змінюються, наприклад, люди завезли 40 тонн замороженої риби, розпродали, і до надходження наступної партії вони природно не платять оренду, запускаємо інших. У кожного клієнта різна продукція, в одних риба, у інших м’ясо, у третіх овочі … Після зберігання будь-якої продукції залишається специфічний запах, і ніхто не хоче, щоб його продукція просочилася запахом продукції попереднього орендаря. Для цього раніше ми проводили дезінфекцію холодильних і морозильних камер за допомогою хімічних препаратів, це досить трудомісткий і відповідно витратний процес. Я довго цікавився, як можна проводити стерилізацію холодильників і усунути нестерпні запахи більш ефективно. В процесі вивчення дізнався, що в Європі вже давно використовують озон для таких завдань. Я купив один прилад, спробував, результат відмінний, обладнання окупилося за 4 місяці (економія на зарплаті і покупці хімічних засобів обробки). У країнах Європи використовуються найсучасніші технології, нам в Україні потрібно активно використовувати їх наукові розробки.

Холодильні системи

Озон для холодильних і морозильних камер:

  • низький рівень озону (<0,3 PPM) перешкоджатиме зростанню мікроорганізмів в повітрі;
  • високий рівень озону дозволяє проводити дезінфекцію стін морозильної камери і поверхні, краще зберігається продукція;
  • озон зупиняє ріст мікробіологічних патогенів на поверхні продуктів, контейнерів та стін холодильного складу;
  • озон ефективно бореться проти грибка і цвілі;
  • усуває запахи в холодильних камерах;
  • перешкоджає змішуванню запахів різних продуктів при зберіганні в одному приміщенні;
  • ефективний при видаленні етилену.

 

Якщо тримати продукцію в умовах контрольованої атмосфери і підтримувати необхідну кількість озону в камерах, то свіжість продукції триватиме в рази довше, ніж середньостатистичні терміни. Озон попереджає гниття, перезрівання, появу різних видів шкідників і т.д. По-друге, використання озонаторів повітря вбереже від витрачання коштів на будь-які інші методи дезінфекції холодильників і морозильників, так, як застосування озонатора повітря забезпечить постійну стерильність.

Холодильники і морозильні камери дезінфекція

Минулі дослідження довели, що озон можна використовувати для продовження термінів зберігання овочів і фруктів, багатьох різних видів м’яса в морозильних камерах. Коли озонація використовується, аромат овочів і фруктів свіжий і насичений.Озон також працює для нейтралізації залишкових пестицидів і добрив, а також для знищення поверхневих бактерій і вірусів.

Озонування в м’ясній промисловості, також застосовується, саме підприємство можна обробляти подібним методом і безпосередньо м’ясо. При обробці озоном або насиченою О3 водою, м’ясо і продукти з птиці очищаються і дезінфікуються від сальмонели, кишкової палички та інших шкідливих мікробів, а також нейтралізуються залишкові гормони. Крім того, час зберігання збільшується в 2 – 5 разів.

Одна з причин відставання України від західних країн в темпах впровадження технології озонування в тому, що виробники і дистриб’ютори хімічних засобів для обробки продукції, не зацікавлені у впровадженні озону, тому що підприємства, які встановили систему озонування, зменшують закупівлі хімічних засобів в рази … А підприємства, які вже використовують озонування і побачили його переваги у вигляді поліпшення якості продукції та економічну вигоду, зі зрозумілих причин, не поспішають повідомляти про це конкурентам.

Засіб боротьби з коронавірусом
Більше 30 сфер застосування озонаторів
Ассортимент приладів OZON-PROM

Пишіть відгуки та запитання, ми з радістю відповімо